recepce

GASTRO ZÁŽITEK V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍCH

Dne 23. října za slunečného počasí jsme se my, kvintáni a sextáni, vydali na slavnostní oběd do Mariánských Lázní. Na místo jsme dorazili s časovým předstihem, proto jsme se s radostí prošli ulicemi tohoto krásného lázeňského města. Poté jsme se hromadně přesunuli do hotelové školy, kde na nás čekala slavnostní recepce, kterou pro nás připravili studenti zmíněné školy.

Celou recepcí nás provedla paní učitelka, jež nás seznámila se základy stolování. Mohli jsme na vlastní oči vidět přípravu koktejlu a odvážlivci si mohli zkusit namíchat vlastní koktejl. Žáci hotelové školy předvedli ukázky, jak správně složit ubrousek do vějíře a ozdobit stůl.

 Poté už nám byl servírován předkrm v podobě salátové kytičky s balkánským sýrem a krutony. Následovala polévka-zeleninový vývar s domácími nudlemi. Konzumace polévky je možná dvěma způsoby. Klasicky lžící, nebo jsme mohli obsah misky vypít. 

Dále nás čekal hlavní chod a na něm jsme si velice pochutnali. Většina žáků zvolila kuřecí prsíčka na bylinkách, podzimní zeleninu a šťouchané brambory. Vegetariánský hlavní chod se skládal z palačinky z ovesných vloček a zeleninového ragú. Celou akci zakončil vynikající dezert, zmrzlinový pohár se zavařeným ovocem. 

Na závěr jsme poděkovali obsluze, kuchyni a všem zúčastněným. Počasí a gastronomický zážitek nám zpříjemnil den. 

 

Autor: Jasmína Farkašová (kvinta)