Gastronomický zážitek v Mariánských Lázních
Nejdříve nás studenti školy provedli po škole, kde jsme si mohli prohlédnout různé druhy příborů a nádobí, a poté jsme nahlédli i do prostor, ve kterých probíhá praxe.
Když jsme se posadili v salonku, předvedla nám žákyně čtvrtého ročníku, jak správně míchat drinky. Následně si šejkrování mohl vyzkoušet i jeden z nás.
Poté přišlo na řadu to, na co jsme se všichni těšili nejvíce – samotné čtyřchodové menu. Nejprve jsme si připili pomerančovým džusem a pak následovalo servírovaní jídla. Studenti prvního ročníku si na nás procvičili správné servírování pokrmů a my jsme si osvěžili zásady správného stolování.
Po dezertu přišla další část programu, a to flambování kávy. Opět nám postup ukázala žačka čtvrtého ročníku. Nejenže jsme viděli precizní ukázku přípravy nápoje, ale také ohnivou show – při vlévání vroucího alkoholu do kávy vyšlehly plameny, které vytvořily úchvatný optický efekt. I tentokrát dostal jeden z nás možnost si tento trik vyzkoušet.
Dále jsme se všichni naučili, jak naaranžovat ubrousek, abychom si například o Vánocích mohli krásně vyzdobit stůl.
V závěru programu jsme poděkovali studentům i vedení školy za zprostředkování tohoto gastronomického zážitku, předali drobné pozornosti a rozloučili se.
Tento den jsme si všichni velice užili – nejenže jsme se dobře najedli a pobavili, ale také jsme si připomněli základy stolní etikety. Ještě jednou děkujeme Hotelové škole v Mariánských Lázních a těšíme se na další zážitky z gastronomie.
Autor: Natálie Hagarová, Daniela Pavlína Stehlíková (oktáva)